8 důvodů proč jíst křepelčí vejce

 

1. Více vitamínů

Křepelčí vejce - skutečná biologicky aktivní strava plná vitamínů. Navzdory svým malým rozměrům ( 10-12g ), křepelčí vejce obsahuje oproti slepičím 2,5 násobně víc vitamínu A, 2,8 násobně vitamín B1,a B2 obsahuje 2,2 krát více. Navíc vitamín D je v aktivní formě, která brání rozvoji dětské křivice.
 

2.Více stopových prvků

I když je křepelčí vejce 5x menší než slepičí obsahuje 5x více fosforu, draslíku a železa. Fosfor přispívá k duševnímu vývoji, proto už dlouhou dobu v Japonsku dostává každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce. Tento dietetický produkt obsahuje také hodně mědi, kobaltu, niacinu a esenciálních aminokyselin. Tyrozin je například zodpovědný za zdravou barvu kůže,proto jsou křepelčí vejce používány v kosmetickém průmyslu. Vzhledem k vysokému obsahu lecitinu konzumace syrových vajec snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho bylo zjištěno, že fosfor v křepelčím vejci velmi povzbuzuje potenci. Podle Bulharského vědce je lepší než viagra.
 

3. Má léčivé schopnosti

Křepelčí vejce má antibakteriální a imunomodulační vlastnosti, takže pokud trpíte častým nachlazením mělo by se stát vaším pravidlem, každé ráno ke snídani křepelčí vejce.Jejich používání se doporučuje lidem, kteří trpí anemií, silnými bolestmi hlavy, astatem,zánětem žaludeční sliznice. Dále pravidelná spotřeba normalizuje krevní tlak a zlepšuje trávení.Křepelčí vejce jsou hlavně doporučovány dětem, lidem s oslabenou imunitou a těhotným.
 

4. Minimální riziko salmonelózy

To je způsobeno tím, že má velmi silnou podskořápkovou blanku s minimálními dýchacími otvory, což brání průniku bakterie. Ale to nejdůležitější je, že díky vysoké tělesné teplotě (+42°C), je křepelka odolná vůči infekcím. To umožňuje udržovat chovy bez nutnosti očkování a léčení a tím ukládání léčiv v organismu ptáků a následně i vejcích.
 

5. Nezpůsobuje alergie

Na rozdíl od slepičící , křepelčí vejce nezpůsobují alergie ani u dětí ani u dospělých. Naopak je v nich přítomen protein ovomukoid schopný inhibovat alergické reakce - tak na základě křepelčích vajec se produkuje lék - ovomukoidový extrakt - používaný v léčbě alergie.
 

6. Odstraňuje radionuklidy

Křepelčí vejce zvyšují odolnost organismu vůči radiaci a přispívají k odstranění radionuklidů. Proto, lékaři doporučují křepelčí vejce lidem, kteří byli vystaveni záření a žijí v oblastech s postiženým životním prostředím, stejně jako ve velkých městech (kde je úroveň radiace často zvýšená).
 

7.Chutnají lépe než slepičí

Křepelčí vejce patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Jí se smažené, vařené, syrové, pečené, nakládané.  Používají se na omelety, majonézu , saláty, zdobení pokrmů. Díky "nestandardní", velikost a neobvyklé pestrému zbarvení je děti jedí spíše než slepičí. Vajíčka se upravují podle běžných receptur jako vejce slepičí. Doba varu je 80 sec. Syrová vajíčka rozbíjejte seknutím nožem.
 

8. Užitečná skořápka

Křehká skořápka křepelčích vajec je zdrojem lehkovstřebatelného vápníku a 26 dalších prvků, včetně mědi, fluoridů, železa, manganu, molybdenu, fosforu, síru, zinku, křemíku.  Zvláště cenné jsou křemík a molybden - naše každodenní jídlo je velmi chudé na tyto prvky, ale ty jsou nezbytné pro normální biochemické reakce v těle. A tak lékaři doporučují, nevyhazujte skořápky, a jemně rozdrcené je přidejte do doma-vařených jídel. Taková léčba je nejen velice efektivní, ale nemá ani žádné vedlejší účinky a nehrozí riziko předávkování.
 

Novinky

Jak rozeznat pohlaví

20.08.2012 11:42

Křepelčí vejce zlepšují mužskou potenci

29.06.2012 13:33
  Již 400 let známe teorie o příznivém vlivu malých kropenatých křepelčích vajec na lidský organismus. Ve srovnání se slepičími jsou 4-5x menší, ale předčí je výbornými dietickými vlastnostmi.   Křepelčí vejce obsahují vysoké procento železa, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi,...